Wat zijn drukbestanden en waar moet ik rekening mee houden? | Deel 1

Je boek is geschreven. Alle teksten zijn geredigeerd en tientallen, zo niet honderden, keren nagelezen.
Je gaat op zoek naar een drukker en je krijgt de vraag: “ben je in het bezit van drukbestanden?”
Voordat we hier verder op in gaan is het belangrijk om duidelijk te weten wat drukklare bestanden zijn en waarom de drukker ze nodig heeft.

Drukbestanden zijn documenten (bij voorkeur certified PDF) waarin de digitale versie van jouw boek staat. Deze bestanden zijn nodig om ervoor te zorgen dat jouw boek er ook echt zo komt uit te zien als jij wilt. Als er dus fouten in het bestand zitten, zie je dit terug in het uiteindelijke boek. Via de aanleverspecificaties vind je al een overzicht van alle punten waar je rekening mee moet houden. In deze blogs gaan we nog wat dieper op de materie in, waardoor je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Een vormgever of DTP-er weet precies hoe je drukbestanden maakt, maar wat als je het graag zelf wilt doen?
We vertellen je in deze blogserie waar je rekening mee moet houden en vooral ook, waarom deze punten voor een drukker zo belangrijk zijn.
In deel 1 vertellen we je meer over snijtekens en afloop.

Snijtekens

Als je naar drukbestanden kijkt is het je wellicht al eens opgevallen dat er in de hoeken van de pagina’s deze tekens staan: _ |
Drukbestanden | Snijlijnen
Dit noemen we snijtekens. De positie van deze snijtekens zijn gebaseerd op het formaat van je boek.
Deze tekens zijn voor de drukker belangrijk om te weten waar hij de vellen moet afsnijden.
Om dit beter te begrijpen is het goed te weten dat het binnenwerk van je boek op grote drukvellen wordt gedrukt.
Op het eerste gezicht lijkt het dat al je pagina’s op een drukvel door elkaar staan. Echter, deze grote vellen worden zo gevouwen na het drukken, dat de pagina’s op de juiste posities terecht komen. Na dit vouwen worden de vellen gesneden, zodat alle pagina’s netjes recht en even lang zijn. Hiervoor zijn de snijtekens dus bedoelt.
Je vormgever (of DTP-er) kan de snijtekens voor je toevoegen in je drukbestand. Als je geen vormgever hebt kunnen wij dit ook voor je doen.

Afloop

Drukbestanden | Afloop foto

Veel boeken bevatten afbeeldingen of foto’s. Nu je weet waarvoor de snijtekens dienen, kan je je wellicht ook voorstellen dat de positie van de foto ook belangrijk is.
Stel; je hebt een foto die vlak langs de snijlijn staat. Omdat er bij de snijlijnen altijd een (kleine) marge zit van ongeveer 3 mm, zou het kunnen voorkomen dat er naast je foto een dunne witte lijn te zien is. Dit zou zonde zijn als het eigenlijk je bedoeling is dat de foto helemaal tot aan de rand van de pagina door zal lopen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je zorgt voor afloop in je drukbestand. Afloop houdt in dat je de afbeelding iets verder laat doorlopen voorbij de snijlijn. We houden hiervoor een marge van 3 mm aan. Deze 3 mm moet rondom alle pagina’s in je boek of catalogus zitten.

 

publicatiedatum: 6 juni 2018laatst gewijzigd: 6 juni 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *