Wat is een preeg?

Binnen het drukwerk zijn er verschillende vaktermen die, als je weinig met boeken of catalogi drukken te maken hebt gehad, soms  als abracadabra kunnen klinken.
In deze rubriek leggen we de meest voorkomende termen in duidelijke taal uit, zodat je straks precies weet waar iedereen het over heeft.

Wat is een preeg?
Een preeg is een hoogteverschil in je cover. Er wordt door middel van een stempel een bepaald oppervlak ingedrukt, daardoor ontstaat er een reliëf wat we een preeg noemen.
Als je met je vinger over het cover gaat, voel je een duidelijk verschil in de hoogte.

Positief en negatief
Je hebt een negatieve en een positieve preeg. Een negatieve preeg gaat het cover in, het gepreegde gedeelte ligt dus dieper in je cover.
Bij een positieve preeg hebt komt het gepreegde gedeelte juist omhoog.

Bij hardcover boeken kan er alleen gebruik gemaakt worden van de negatieve variant, bij een softcover boek kunnen drukkers zowel een positief als negatief pregen.
Het is niet mogelijk om te pregen op de rug van je boek.

Negatieve preeg

Negatieve preeg

Hoe lever je het drukbestand aan?
Voor de aanlevering van het drukbestand dien je een apart cover bestand aan te leveren voor de preeg. Je drukbestand heeft hetzelfde formaat als het bestand van het cover zelf. Je geeft met een 100% PMS kleur (maakt niet uit welke kleur) het te pregen gedeelte aan. Op basis van dit bestand wordt de stempel voor het pregen gemaakt.
Dit is echt een unieke stempel die speciaal voor jouw productie wordt gemaakt.
Als het goed is weet je vormgever precies hoe het bestand aangeleverd moet worden, mocht hij/zij hier niet uitkomen (of je hebt geen vormgever) dan kunnen wij dit voor je verzorgen.

Het is ook mogelijk om een preeg te combineren met UV spot en foliedruk. Dit kan een extra luxe effect geven.
Hier vind je nog een voorbeeld van een negatieve preeg.

publicatiedatum: 6 februari 2018laatst gewijzigd: 13 februari 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *