Kapitaalbandje

Bij het (laten) drukken van je boek kom je vaak voor verschillende (en soms onverwachte) keuzes te staan. Een van deze keuzes is het toevoegen van een kapitaalbandje.
Met name bij hardcover boeken en integraal gebonden boeken is het toevoegen hiervan een veel gekozen optie. Een kapitaalbandje wordt gebruikt als een nette afwerking van de binding van je boek. Je vindt deze afwerking aan de boven en onderkant, aan de rugzijde van het boekblok / binnenwerk. Zie het genaaide oranje randje in onderstaande foto’s.
Het is geen verplichting om een kapitaalbandje toe te voegen, maar voor de uitstraling van je boek kan het wel een belangrijke functie hebben.

KapitaalbandjeKapitaalbandje

Er zijn bv dunne boeken (met een rug van enkele millimeters), of boeken met een ongebruikelijke afmeting waarbij het niet altijd mogelijk is om een kapitaalbandje te plaatsen.
Dit hangt af van het type bindstraat waar je boek op gedrukt wordt. Meestal word er een minimale rugdikte van 5 mm aangehouden.

Kleuren
De opties qua kleuren zijn behoorlijk uitgebreid. Je kiest zelf welke kleur je graag wilt gebruiken.
Als je ervoor kiest om je boek ook van een leeslint te voorzien kan het mooi zijn om de kleur hiervan aan te passen op de kleur van het kapitaalbandje.
Dit is echter geen verplichting, de kleuren mogen ook verschillend zijn en zijn vaak afhankelijk van de gewenste uitstraling van het boek.
Hier vind je een voorbeeld van een boek met een kapitaalbandje zonder een leeslint.

publicatiedatum: 13 februari 2018laatst gewijzigd: 13 februari 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *