Full color (CMYK)

CMYK

CMYK

De term full color klinkt je vast bekend in de oren. Misschien weet je nog wel van vroeger dat alle kleuren zijn opgebouwd uit 4 kleuren. In het drukwerk hebben we het dan over CMYK.

De letters CMYK staan voor:

C – Cyaan (blauw)
M- Magenta (roze)
Y- Yellow (geel)
K – Key (zwart)

Met deze 4 kleuren kan je veel verschillende kleuren maken. Bij het bedrukken van je boek kan je kiezen voor CMYK bedrukt (ook wel full color genoemd) of alleen in zwart (zoals in leesboeken /romans, zonder gekleurde afbeeldingen veel voorkomt).

Als jouw boek full color bedrukt wordt, dan worden er 4 verschillende drukplaten gemaakt van elke pagina (of eigenlijk van elk drukvel, want er zitten meerdere pagina’s op een 1 drukvel) 1 plaat met Cyaan (blauw), 1 plaat met Magenta (roze), 1 plaat met Yellow (geel) en 1 plaat met Key (zwart).
Al deze 4 drukplaten worden bovenop elkaar gelegd, zodat de kleuren gemaakt worden zoals jij ze hebt opgemaakt in je drukbestand.

Nu je dit weet, kan je je wellicht ook voorstellen dat het bij het opmaken van zwarte teksten belangrijk is om alleen de kleur zwart (K) te gebruiken. Als je zwarte teksten namelijk opmaakt in 4 kleuren, dan kan het zijn dat, als de platen net niet helemaal recht boven elkaar liggen, je tekst niet helemaal strak gedrukt wordt.  Als er maar 1 kleur gebruikt wordt voor de tekst (zwart dus, bij voorkeur), dan heb je dit problem niet omdat er maar 1 drukplaat gemaakt hoeft te worden.
Mede hierdoor is het ook logisch dat een bedrukking met alleen zwart goedkoper is dan een full-color bedrukking.
Bij een zwarte bedrukking hoeft er maar 1 drukplaat gemaakt te worden, tegenover 4 drukplaten bij full-color.

Je vormgever kan je adviseren bij het kiezen van de soort bedrukking, wij kunnen je hier ook bij helpen als dat gewenst is.

Bekijk onze voorbeeld producties om de verschillende soorten bedrukking te bekijken.

 

publicatiedatum: 13 februari 2018laatst gewijzigd: 25 april 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *