Fanfictie, boeken voor en door fans – Tips van Sharai Hoekema

Sharai:  ‘Ongeveer twee jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen uitgeverij. Klinkt heftig – en dat was (én is!) het dan ook. Al veel langer liep ik rond met het idee in mijn hoofd, zeker omdat ik al van jongs af aan verzot was op boeken en schrijven. In 2015 kwam het geschikte moment ervoor voorbij, en besloot ik snel door te pakken: Fanflicks was geboren!

Fanflicks is een samentrekking van de woorden ‘fan’ en ‘flicks’ (= boeken, verhaaltjes). Het specifieke genre waar ik me op focus is ‘fanfictie’. Dit is een nieuwe stroming van Young Adult literatuur, waarbij fans van boybands,boeken, tv series, films, franchises, et cetera hun eigen verhalen schrijven – met hun helden in de hoofdrol, maar verder in compleet fictionele verhaallijnen.
Dit brengt me aan mijn eerste tip: copyright issues! Het is namelijk zo dat we vrij veel verhalen binnen dit genre niet zomaar kunnen uitgeven. Zo zijn boeken en films beschermd door copyright: je kunt niet zomaar hun karakters en werelden ‘lenen’ om daar zelf een boek over te schrijven. Die vielen dus automatisch af – waardoor de focus ligt op ‘real-life celebrities’.
Met name boybands zijn erg populair voor mijn publiek, wat bestaat uit tienermeisjes en jonge twintigers. Tweede tip: ken je doelgroep! Maar al te vaak hoor ik: ‘Maar wie wil dit nu lezen?’ of ‘Het klinkt als een Bouquet-reeks voor kinderen.’ (Meestal afkomstig van ouderen.) Mijn doelgroep is maar wat duidelijk: ‘MEER!’ en ‘OMG ik ben gek op dit koppel!’.
Softcover boek Onzichtbaar
Lang verhaal kort: ik druk gewoon lekker de boeken door, die dan nog verkopen ook! New Energy is mijn betrouwbare partner voor het drukken van de boeken. Alles gebeurt bij ons in-house, van het ruwe manuscript in Word tot aan het definitieve, druk-klare bestand. Daarom is het soms nog eens een uitdaging om het uit handen te kunnen (en durven!) geven. Bij mijn drukker heb ik die angst helemaal niet: ze werken snel en erg vriendelijk.
Laatst had ik voor het eerst een probleem met een van de nieuwe titels, die met behoorlijk wat inktvlekken geleverd werd. Niet alleen werd er direct actie op ondernomen, ik kreeg er ook nog eens een korting en welgemeende excuses voor terug. Zoiets vergroot voor mij alleen maar het vertrouwen in een drukker: waardoor ik met een gerust hart ook mijn toekomstige boeken uit handen durf te geven!
Benieuwd naar de bestaande titels? Kijk gerust eens op www.fanflicks.nl.’
publicatiedatum: 27 maart 2017laatst gewijzigd: 5 februari 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *